Składniki:
30 dkg kiszonych grzybów, 30 dkg kiszonej kapusty, 1 cebula, 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy, 2 łyżki cukru, pół łyżeczki mielonego pieprzu
Wykonanie:
1. Grzyby przelać na sicie zimną wodą i pozostawić aby odciekły, potem pokroić je na paski.
2. Kapustę odcisnąć z soku i pokroić.
3. Cebulę drobno pokroić i przelać wrzątkiem - osączyć i wystudzić.
4. Grzyby, kapustę i cebulę wymieszać z cukrem i pieprzem.
5. Dodać olej, wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut.
Ziemniaki faszerowane grzybami suszonymi
Składniki:
6-8 dużych ziemniaków (po 1 na osobę), 10 dkg suszonych grzybów, 10 dkg bryndzy, 1 cebula, 1 łyżka masła, sól, pieprz, 0,5 szklanki śmietany,1 łyżeczka mąki, koperek
Wykonanie:
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, wydrążyć środek i ułożyć na blasze.
2. Farsz: namoczone, ugotowane i posiekane grzyby mieszamy razem z posiekaną i przyrumienioną na maśle cebulą, dodajemy rozgniecione środki ziemniaków i bryndzę; solimy.
3. Farsz nakładamy do ziemniaków i wkładamy do gorącego piekarnika.
4. Pieczemy 30 min., polewamy śmietaną z rozmąconą mąką i zapiekamy jeszcze 10 min.
Podajemy z kefirem z pieprzem.
Call him Mr. Raider call him Mr. Wrong
Call him Mr. Vain
Call him Mr. Raider call him Mr. Wrong
Call him Mr. Vain
He'd say: I know what I want
and I want it now
I want you cause I'm Mr. Vain
I know what I want and I want it now
I want you cause I'm Mr. Vain